Zoals alle websites is ChatGPT feilbaar — en toen het deze week uitviel, raakten mensen hun verstand kwijt.

Volgens de statuspagina van OpenAI heeft het bedrijf deze week grote problemen ondervonden, wat leidde tot adembenemende berichtgeving op sites zoals TechRadar en The Independent — en, niet verrassend, tot enorme paniekaanvallen op sociale media.

“F*ck, ik kan niet programmeren zonder ChatGPT,” tierde iemand op de subreddit r/ChatGPT. “Oké, ik kan het wel, maar ik ben te afhankelijk van ChatGPT om het zware werk te doen, lol.”

In diezelfde thread was een zogenaamde docent ongelooflijk realistisch over de overmatige afhankelijkheid van hun studenten van de chatbot — en ook van henzelf.

“Ik ben professor en ik heb vijftig studenten in mijn klas,” deelde de gebruiker. “Er moest vanochtend een essay ingeleverd worden en ik heb er… negen ontvangen! Dat betekent dat tachtig procent van mijn leerlingen te afhankelijk is van GPT om zelf een essay te schrijven. Een soort fascinerend natuurlijk experiment.”

“Aan de andere kant,” vervolgde de docent, “vind ik het echt lastig om deze negen essays zelf na te kijken.”

Op X ging het er wat minder diep op, waar het wemelde van de grappen en gifjes.

“ChatGPT ligt eruit… Wat betekent dat ik nu echt mijn eigen e-mails op mijn werk moet typen,” tweette een ogenschijnlijke NFT-fanaat. “Stuur gebeden.”

“ChatGPT ligt eruit,” plaatste een andere gebruiker, naast een gif van een jongeman die een inzinking heeft. “Hoe moet ik antwoorden als iemand me mijn naam vraagt?”

“Ik hoop dat ChatGPT voor altijd uit de lucht blijft,” schreef iemand anders. “Er zou niets van menselijke waarde verloren gaan.”

Gebruikers van Bluesky, de Twitter-expatsite, hadden alleen maar venijn voor de gefrustreerde ChatGPT-ers.

“ChatGPT ligt eruit, maar verbazingwekkend genoeg kan ik nog steeds schrijven”, grapte een zelfverklaard nieuwsbriefschrijver.

“Kijk even hoe het met de meest irritante mensen in je leven gaat”, grapte een ander.

Anderen wezen nog steeds op de toevallige timing tussen de OpenAI-storing en de publicatie van Futurism’s onderzoek naar ChatGPT-waanideeën — hoewel we moeten toegeven dat het waarschijnlijk puur toeval was.

Er bestaat weinig twijfel over dat de storing op zijn minst heeft geleid tot een werkonderbreking voor mensen die inderdaad te afhankelijk zijn van de bot om normaal te functioneren zonder.

Net als de Twitter-storingsgekte van weleer was de overweldigende drang om ons collectief door dit meest recente internetongemak heen te worstelen voelbaar — behalve misschien voor die echte ChatGPT-verslaafden die te onrustig waren om erdoorheen te posten.

Categorieën: DATABASE

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *